Ontslag via de kantonrechter

U leest dit artikel waarschijnlijk omdat u van uw werkgever te horen heeft gekregen dat hij u zal gaan ontslaan. Dat is niet leuk om te horen en levert een hoop stress op. Toch kan deze stress een stuk worden ingeperkt op het moment dat u precies weet wat u moet doen.

Wat zijn de juiste stappen in dit geval? Wat moet u doen?

Informatie opzoeken

Het opzoeken van informatie is vaak een eerste stap. Heeft u pijn aan uw vinger, dan zoekt u eerst informatie op, voordat u naar de dokter gaat. Zo gaat dat ook bij juridische problemen. U zult eerst gaan zoeken naar websites die iets over het arbeidsrecht hebben geschreven, meer specifiek, over ontslag.

Kunt u met die informatie uw probleem oplossen, dan is dat prima. In het geval van ontslag via de kantonrechter, zal dat echter waarschijnlijk niet het geval zijn. Toch is het doorlezen van informatie dan een goed idee, zodat u enigszins weet wat er te gebeuren staat.

Bijstand zoeken

Daarna zult u bijstand willen vinden. Die kunt u vinden bij bijvoorbeeld een advocaat of een jurist. Onze voorkeur gaat uit naar een jurist.

Juristen mogen exact hetzelfde als een advocaat op het gebied van het arbeidsrecht. Juristen zijn van huis uit meestal zelfs gespecialiseerd in onder meer het arbeidsrecht. Het voordeel van een jurist is daarnaast, dat hij een stuk goedkoper is dan een advocaat. Dat scheelt vaak 50% of meer!

Bij het zoeken van bijstand, kunt u het best zoeken op de plaatsnaam (bijvoorbeeld ‘Sittard’) plus de term advocaat of jurist.

Adviseren/Procederen

De jurist of advocaat die u inschakelt zal daarna voor u de zaak gaan bekijken. Hij of zij zal uw standpunt op papier zetten, zal bekijken waar u sterk staat en waar zwakke punten in uw zaak zitten. Daarna wordt de zaak weer met u doorgesproken om te bekijken welke strategie het best is.

Na het besluiten van een strategie, wordt vaak nog eerst onderhandeld met de wederpartij. Wellicht is een rechtszaak niet nodig. Lukt dat niet, dan moet er geprocedeerd worden. Dat is niet leuk, maar soms wel noodzakelijk om uw recht te halen.

Conclusie

U weet aan de hand van bovenstaande stappen hoe een dergelijke juridische procedure in zijn werk gaat. Indien u bijstand wilt hebben, is het verstandig om dat zo snel mogelijk te regelen. Hoe meer tijd een advocaat of jurist heeft om uw zaak voor te bereiden, hoe groter de kans dat de uitkomst zo is als u die verwacht.